Oosterwold

Zelfvoorzienend Oosterwold 

Oosterwold is een uniek project in Nederland waar veel wordt overgelaten aan de bewoners. Stadslandbouw is een belangrijk onderdeel in Oosterwold evenals zelfvoorzienend zijn. Dit klinkt zwaarder dan het is. Oosterwolders zijn geen pseudoboeren met primitieve leefomstandigheden maar gewoon normale mensen zoals jij en ik die bewust kiezen voor een gezonde en relaxte levensstijl. Ruimte in een mooie natuurlijke omgeving en intens genieten van het leven en elkaar gaan hier hand in hand.

Weinig bemoeizucht van de overheid maar alleen wat basisregels. Dat klinkt mooi maar geeft in de praktijk toch ook weer veel uitdagingen. Ook moet je alle benodigde onderzoeken zelf regelen. Dat vraagt kennis van zaken en overleg met de buren. Niet iets waar iedereen op zit te wachten vooral omdat ook de tijd ontbreekt naast je dagelijkse beslommeringen.

Jouw droomhuis wacht op je!

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor het bouwen van jouw eigen droomhuis, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of wat je te wachten staat? Wij staan jou van A tot Z op een verantwoorde wijze bij en ontzorgen je op de gebieden waar jij dat wilt.

We noemen er hier een aantal:

  • Waterhuishoudingsplan
  • Bodem onderzoek rijk (Vooronderzoek)
  • Hydrant tekening
  • Onderzoek flora en fauna
  • Rapportage archeologie, erfgoed en ruimte
  • Vergunning Zuiderzeeland Waterschap
  • Ontgrondingenvergunning
  • Water vergunning/maatwerk beschikking waterwet  en lozing afvalwater huishoudens.

Oosterwold Bouw & Begeleiding

Oosterwold is letterlijk alles zelf doen! Simpelweg gezegd mag elke potentiele bewoner zelf alles gaan regelen van archeologisch onderzoek tot oplevering van de eigen woning. De overheid stelt basis eisen maar voor de rest ben je op jezelf aangewezen. Klinkt goed, weinig bemoeienis vanuit de overheid maar in de praktijk ontstaan toch ook veel nieuwe problemen. “Uitdagingen” noemen wij Oosterwolders dat.

Directe communicatie en in overleg treden met je toekomstige buren zijn een voorwaarde. Je moet immers samen een toegangsweg aanleggen. Ook de verlichting, nutsvoorzieningen en riolering zijn een punt van aandacht. De overheid bemoeit zich hier namelijk niet mee. De echte pioniers van het eerste uur hebben veel vertraging ondervonden en zijn ook gestuit op veel onzekerheden, ergernissen en frustraties. Om het nog maar niet te hebben over de forse budget overschrijdingen. Niet voor niets zijn er veel belangstellenden onderweg afgehaakt. Dat klinkt allemaal wel erg negatief maar is meer bedoeld om de mogelijke valkuilen te benoemen want Oosterwold heeft juist alles in zich om er positief naar te kijken. Realiteit is ook dat de pioniers veel van deze valkuilen hebben onderkend. Ook de overheid heeft de regels onderweg aangepast en verbeterd.

Grondprijs

Toch is het goed om serieus te kijken naar Oosterwold. De grondprijs in Oosterwold is immers 40 euro per m2 (prijspeil 2017). Ja u leest het goed! Veel goedkoper dan elders in Almere (400-500 euro) om over het op steenworp gelegen ‘t Gooi (1.000 euro) maar niet te spreken. Dit trekt natuurlijk heel veel belangstellenden. Maar natuurlijk schuilt er ook een adder onder het gras. Er is namelijk nagenoeg niets geregeld. Dat mag je tenslotte allemaal lekker zelf doen. Echter de enorme besparingen maken je toch weer nieuwsgierig en terecht!

We maken je dit graag duidelijk bij een berekening van een gemiddelde kavel van 1.500 m2:

Oosterwold tarief €60.000 euro
Almere tarief €675.000 euro
't Gooi tarief €1.500.000 euro

Begeleiding

Uit eigen ervaring weten wij dat het bouwen in Oosterwold een dagtaak is waar je minimaal een jaar mee zoet bent. Als je dit allemaal zelf wilt regelen dan kun je beter je baan voorlopig opzeggen. Inmiddels zijn er ook bedrijven die deze begeleiding aanbieden en bewoners deze zorgen uit handen nemen. De richtprijs hiervoor is 50 – 80 euro per m2. Fors maar als je dit optelt bij de grondprijs is het nog steeds maar 120 euro. Helaas zijn deze begeleiders niet altijd duidelijk wat hiervoor nu precies geleverd wordt en bemoeien ze zich slechts met een deel van het proces.

Terug naar ons voorbeeld. Bij een kavel van 1.500 m2 (gemiddeld in Oosterwold!) kost de begeleiding bij de huidige aanbieders toch 120.000 euro. Veel geld dus dat rechtvaardigt om precies te weten wat je hiervoor krijgt. Uit ervaring weten wij dat de marges hier wel heel ruim genomen zijn. Mede hieruit is ons idee ontstaan om in deze markt te stappen. Dit kan namelijk een stuk goedkoper geregeld worden vinden wij. En completer.

Een goede begeleiding van een ervaringsdeskundige kan veel tijd en geld besparen. Wij zijn geen techneuten maar hebben wel ruime ervaring opgedaan in dit hele proces. Wij kijken met de ogen van een bewoner naar iedere opdracht en weten waar “Abraham de mosterd haalt”.

Wat wordt precies begeleid door Oosterwold Bouw?

Dat bepaal jij als klant helemaal zelf. Dat kan variëren van alles tot deelgebieden zoals de afbouw.

Afhankelijk van wat jij als klant wilt, spreken wij vooraf een vaste prijs af voor de gehele begeleiding. Dit tarief zal niet tegenvallen en lager liggen dan bij de huidige aanbieders. Wij kunnen ook goed uitleggen waar dit geld terugverdiend wordt juist omdat wij ons op het gehele proces richten. Sterker, wij durven te stellen dat jij door inschakeling van ons, deze kosten ruimschoots gaat terug verdienen!

Desgewenst geven wij je in een vrijblijvend gesprek graag een nadere toelichting.

Top